ÇERKESLERİN DAMAK TATLARINA HER ZAMAN GÜVENEBİLİRSİNİZ YEMEKLERİ ÇOĞU ZAMAN ÇOK LEZZETLİ OLUR.İŞTE O TARİFLERDEN BİR TANESİ VELİBAH
MALZEMELER
HAMUR İÇİN:1- UN
2- TUZ
3- SU
İÇ MALZEMESİ :
1- PATATES
2- ÇÖKELEK
3- TAZE SOĞAN
4- MAYDANOZ
5- TEREYAĞ
6- TUZ
HAZIRLANIŞI :
Evet öncelikle işe patatesleri haşlamakla başlıyoruz çünkü hamurun içine koyduğumuz da soğuk olması lazım. Çökeleğin içine taze soğan ve maydanoz doğrayıp tuzunu ilave ediyoruz ve beklemeye alıyoruz bir tavada yarım kilo tereyağını koyup eritiyoruz
Evet sıra hamuru yoğurmaya geldi Klasik olarak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurmamız gerekiyor ölçü vermek istemiyorum çünkü hamuru kulak memesi kıvamına getirmek için şu ve un miktarı pek belli olmuyor bu aşamadan sonra hamuru küçük bezeler halinde kesip yuvarlak olarak ayırıyoruz soğuyan patatesleri parça kalmayacak şekilde eziyoruz bezlerinin büyüklüğünden biraz daha küçük yuvarlak parçalar halinde küçük patates topları yapıyoruz
Hamur ile malzemeleri buluşturmanın zamanı geldi elimizle hamuru biraz açıp içine patates toplarından bir tane koyup kapatıyoruz diğer patates toplarınıda aynı şekilde yapıyoruz ve oklava veya merdane yardımı ile pisireceğimiz tepsi büyüklüğünde açıyoruz hamur ne kadar ince olursa okadar iyi olur patateslerin hamuru delmemesi gerekiyor
Açtığımız hamuru önceden ısıtılmış pişirme kabına dikkatlice yerleştiriyoruz ve hamurları delmeden ve yakmadan iki taraflı pişiriyoruz Daha sonra ocaktan alıp önlü arkalı erittiğimiz tereyağı ile yağlıyoruz
Evet şimdi katmer yapalım; hamuru oklava yardımı ile açabildiğimiz kadar ince açıyoruz sonra tereyağ ile tek taraflı ince bir kat yağlıyoruz ve mümkün olduğu kadar yırtmadan el yardımı ile açabildiğimiz kadar açıyoruz.sonra kare hale gelecek şekilde katlayarak ve her kata yağ sürerek işleme devam ediyoruz kare hale gelen hamuru oklava yada merdane yardımı ile pişirme kabına sığacak kadar açıyoruz daha sonra önlü arkalı pişiriyoruz ve pişen katmeri önlü arkalı çok fazla olmadan yağlıyoruz.
Son olarak sıra çökeleklimizi yapmaya geldi yine hamuru ince olacak şekilde açıyoruz içine çökelek ile hazırladığımız harçtan resimde görüldüğü gibi hamurun yarısını kapatacak şekilde bolca koyuyoruz ve yarım ay şeklinde kapatarak uçlarını sıkıca bastırıyoruz. önlü arkalı pişirip çift taraflı yağlıyoruz.
AFİYET OLSUN...
0 yorum:
Yorum Gönder