EN ÇOK BEĞENİLEN YİYECEK,İÇECEK VE TATLILAR

BEYAZ ET

Beyaz et denilince, balık, tavuk ve hindinin de arasında bulunduğu birçok deniz canlısı ve kanatlı hayvan akla geliyor. Kümes hayvanlarının eti büyükbaş hayvanlarınkine oranla protein yönünden zengin olsa da, demir içeriği daha az oluyor. Ayrıca yetersizliğinde depresyon ve ağız kenarlarında yaralar oluşmasına yol açan B6, kan hücrelerinin oluşumundan görevli olan B12 ve iştah artıran, hazmı kolaylaştıran, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan niasin de bol miktarda bulunuyor. Herkes için yararlı olan B, A ve D vitaminlerinin bol miktarda bulunduğu balık eti, içerdiği koruyucu yağ asitleri ile kalp sağlığını da koruyor. İçeriğindeki EPA ve DHA adı verilen özel asitler kanın pıhtılaşmasını ve atardamar tıkanıklığını önlüyor; kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.
Uzmanlar beyaz etin zararlarının, elde edilen yararlarla kıyaslanınca çok az olduğunu belirtiyor. Örneğin beyaz etin yağ oranı, kırmızı ete kıyasla daha az, besin değeri kırmızı eti andırsa da, enerji değeri koyun ve sığır etine göre daha düşük. Ancak sağlıklı olduğunu düşünerek beyaz et tüketirken, dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin Omega-3 ve Omega-6’dan zengin balıklar günümüzde, çevre kirliliği nedeniyle beyin hasarına neden olan cıva ve poliklorine bifeniller maddelerine maruz kalıyor. Özellikle çocukların, doğurganlık çağındaki kadınların, gebe ve emziren kadınların yüksek cıva içeren balık tüketimlerini kısıtlaması gerekiyor. Bu nedenle kılıç balığı, kiremit balığı, uskumru gibi cıva ile kirlenme oranı yüksek olan balıkların tüketilmemesi öneriliyor.
Yapılan araştırmalar insanoğlunun yaklaşık 11 bin yıldan beri tavuk eti yediğini belirtiyor.
Beyaz et yağ içeriği bakımından kırmızı ete göre oldukça düşük oranda yağa sahiptir. Özellikle derisi ayıklanıp tüketilen beyaz ette yağ oranı son derece azdır. Beyaz etin kırmızı ete göre enerji oranı az fakat protein oranı yüksektir. Bu nedenle beslenme için daha ideal bir ettir. Doymuş yağ oranı düşük olduğu için kolesterole de neden olmaz.
Beyaz etin pişirilmesi ve sindirimi daha kolaydır. Diğer etlere göre en yüksek A vitamini oranına sahiptir. Beyaz ette demir oranı da kırmızı ete oranla daha düşüktür. Tavuk etinde ise siyah kısımlardaki demir oranı beyaz kısımlara göre daha yüksektir.
Sodyum oranının da düşük olması nedeniyle düşük sodyumlu diyetlerde en uygun ettir.
Bedensel ve zihinsel gelişim için son derece önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan proteinleri barındırır. İnsan beslenmesinde gerekli tüm aminoasitleri barındırır. Kırmızı ete göre damar sertliğine neden olma oranı son derece düşüktür.
B2, B6, B12 gibi sinir sistemini geliştiren ve koruyan vitaminler yönünden son derece zengindir.
Kısa liflere sahip olduğu için sindirimi kolaydır. Sindirim sorunu çekenler için ideal bir besindir.
Bir çok diyette tavsiye edilen bir üründür.
Beyaz Et Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Tüketici ambalaj, fiyat, marka tanınmışlığı, sağlık bilgisi gibi bazı kriterleri göz önüne alıyor. Bunların yanında marketlerde hazırlanıp tezgâhlara sunulan etlerde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın üretim izni bulunmalıdır.
Beyaz et alınırken mutlaka buzdolabı sıcaklığından alınmalıdır.
Et dokusu parlak ve yüzeyi kuru olmamalıdır.
Ambalajlı olmalı, üretim ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmelidir.
Beyaz et marketten çıkarken alınacak son gıdadır. Eve geldiğimizde de buzdolabına koyacağımız ilk gıda olmalıdır.           
Piliç eti, tüm et ürünleri gibi, uygun koşullar altında muhafaza edilmediği zaman çok çabuk bozulabilir. Dolayısıyla ürünlerin satış noktalarına ulaştırılma koşulları, ulaştırılma zamanı, satıldığı yerdeki saklama koşulları çok önemlidir. Gıda maddesinin üreticiden tüketiciye olan yolculuğunun tüm aşamalarında, en sağlıklı ve hijyenik koşullarda korunmasını sağlayan uygun sıcaklık ve ortamlarda tutulması prensibi “soğuk zincir” olarak adlandırılmaktadır. Bu zincirin herhangi bir noktasındaki kırılma, ette istenmeyen patojenlerin üremesine, dolayısıyla içindeki yararlı maddelerin etkisini yitirmesine ve hatta toksinler nedeniyle sağlığa zararlı hale dönüşmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden tüketiciler de piliç etini satın alırken, buzdolabında saklarken ve pişirirken gerekli özeni göstermek durumundadırlar.
Tüketiciler, tüm diğer gıdalar gibi tavuk etini de bildikleri, sürekli alışveriş ettikleri, güvenilir satış noktalarından almayı tercih etmeliler. Satın alınan piliç eti ambalajlı olmalı, üzerindeki üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
Piliç eti ya satın alındıktan hemen sonra pişirilmeli, ya da buzdolabında korunmalıdır. Ürünler, buzdolabında 0 ila +4 derecede son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
Tavuk eti, son kullanma tarihinden önce konulmak kaydıyla, derin dondurucuda -18 °C'de 1 ay süreyle saklanabilir.
Satın alınan donmuş ürünler ise, mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmelidir.
Donmuş ürünler açıkta değil buzdolabında çözdürülmelidir. Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.


KAYNAK: ET VE SÜT KURUMU

0 yorum:

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

GÜZEL SÖZLER

Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah,eyvah!

HZ MEVLANA

İzleyiciler

YOUTUBE

TWİTTER