Beyaz et denilince, balık, tavuk ve hindinin de arasında
bulunduğu birçok deniz canlısı ve kanatlı hayvan akla geliyor. Kümes
hayvanlarının eti büyükbaş hayvanlarınkine oranla protein yönünden zengin olsa
da, demir içeriği daha az oluyor. Ayrıca yetersizliğinde depresyon ve ağız
kenarlarında yaralar oluşmasına yol açan B6, kan hücrelerinin oluşumundan
görevli olan B12 ve iştah artıran, hazmı kolaylaştıran, sinir sisteminin
düzenli çalışmasını sağlayan niasin de bol miktarda bulunuyor. Herkes için
yararlı olan B, A ve D vitaminlerinin bol miktarda bulunduğu balık eti,
içerdiği koruyucu yağ asitleri ile kalp sağlığını da koruyor. İçeriğindeki EPA
ve DHA adı verilen özel asitler kanın pıhtılaşmasını ve atardamar tıkanıklığını
önlüyor; kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.
Uzmanlar beyaz etin zararlarının, elde edilen yararlarla
kıyaslanınca çok az olduğunu belirtiyor. Örneğin beyaz etin yağ oranı, kırmızı
ete kıyasla daha az, besin değeri kırmızı eti andırsa da, enerji değeri koyun
ve sığır etine göre daha düşük. Ancak sağlıklı olduğunu düşünerek beyaz et
tüketirken, dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin Omega-3 ve Omega-6’dan zengin
balıklar günümüzde, çevre kirliliği nedeniyle beyin hasarına neden olan cıva ve
poliklorine bifeniller maddelerine maruz kalıyor. Özellikle çocukların,
doğurganlık çağındaki kadınların, gebe ve emziren kadınların yüksek cıva içeren
balık tüketimlerini kısıtlaması gerekiyor. Bu nedenle kılıç balığı, kiremit
balığı, uskumru gibi cıva ile kirlenme oranı yüksek olan balıkların
tüketilmemesi öneriliyor.
Yapılan araştırmalar insanoğlunun yaklaşık 11 bin yıldan
beri tavuk eti yediğini belirtiyor.
Beyaz et yağ içeriği bakımından kırmızı ete göre oldukça
düşük oranda yağa sahiptir. Özellikle derisi ayıklanıp tüketilen beyaz ette yağ
oranı son derece azdır. Beyaz etin kırmızı ete göre enerji oranı az fakat
protein oranı yüksektir. Bu nedenle beslenme için daha ideal bir ettir. Doymuş
yağ oranı düşük olduğu için kolesterole de neden olmaz.
Beyaz etin pişirilmesi ve sindirimi daha kolaydır. Diğer
etlere göre en yüksek A vitamini oranına sahiptir. Beyaz ette demir oranı da
kırmızı ete oranla daha düşüktür. Tavuk etinde ise siyah kısımlardaki demir
oranı beyaz kısımlara göre daha yüksektir.
Sodyum oranının da düşük olması nedeniyle düşük sodyumlu
diyetlerde en uygun ettir.
Bedensel ve zihinsel gelişim için son derece önemlidir.
Vücudun ihtiyacı olan proteinleri barındırır. İnsan beslenmesinde gerekli tüm
aminoasitleri barındırır. Kırmızı ete göre damar sertliğine neden olma oranı
son derece düşüktür.
B2, B6, B12 gibi sinir sistemini geliştiren ve koruyan
vitaminler yönünden son derece zengindir.
Kısa liflere sahip olduğu için sindirimi kolaydır. Sindirim
sorunu çekenler için ideal bir besindir.
Bir çok diyette tavsiye edilen bir üründür.
Beyaz Et Alırken
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Tüketici ambalaj, fiyat, marka tanınmışlığı, sağlık bilgisi
gibi bazı kriterleri göz önüne alıyor. Bunların yanında marketlerde hazırlanıp
tezgâhlara sunulan etlerde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın üretim izni
bulunmalıdır.
Beyaz et alınırken mutlaka buzdolabı sıcaklığından
alınmalıdır.
Et dokusu parlak ve yüzeyi kuru olmamalıdır.
Ambalajlı olmalı, üretim ve son kullanma tarihine mutlaka
dikkat edilmelidir.
Beyaz et marketten çıkarken alınacak son gıdadır. Eve
geldiğimizde de buzdolabına koyacağımız ilk gıda olmalıdır.
Piliç eti, tüm et ürünleri gibi, uygun koşullar altında
muhafaza edilmediği zaman çok çabuk bozulabilir. Dolayısıyla ürünlerin satış
noktalarına ulaştırılma koşulları, ulaştırılma zamanı, satıldığı yerdeki
saklama koşulları çok önemlidir. Gıda maddesinin üreticiden tüketiciye olan
yolculuğunun tüm aşamalarında, en sağlıklı ve hijyenik koşullarda korunmasını
sağlayan uygun sıcaklık ve ortamlarda tutulması prensibi “soğuk zincir” olarak
adlandırılmaktadır. Bu zincirin herhangi bir noktasındaki kırılma, ette
istenmeyen patojenlerin üremesine, dolayısıyla içindeki yararlı maddelerin
etkisini yitirmesine ve hatta toksinler nedeniyle sağlığa zararlı hale dönüşmesine
neden olabilmektedir. Bu yüzden tüketiciler de piliç etini satın alırken,
buzdolabında saklarken ve pişirirken gerekli özeni göstermek durumundadırlar.
Tüketiciler, tüm diğer gıdalar gibi tavuk etini de
bildikleri, sürekli alışveriş ettikleri, güvenilir satış noktalarından almayı
tercih etmeliler. Satın alınan piliç eti ambalajlı olmalı, üzerindeki üretim ve
son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
Piliç eti ya satın alındıktan hemen sonra pişirilmeli, ya da
buzdolabında korunmalıdır. Ürünler, buzdolabında 0 ila +4 derecede son kullanma
tarihine kadar saklanabilir.
Tavuk eti, son kullanma tarihinden önce konulmak kaydıyla,
derin dondurucuda -18 °C'de 1 ay süreyle saklanabilir.
Satın alınan donmuş ürünler ise, mutlaka derin dondurucuda
muhafaza edilmelidir.
Donmuş ürünler açıkta değil buzdolabında çözdürülmelidir.
Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
KAYNAK: ET VE SÜT KURUMU
0 yorum:
Yorum Gönder