EN ÇOK BEĞENİLEN YİYECEK,İÇECEK VE TATLILAR

DANA ETİ

DANA ETİ SEÇİMİ NASIL YAPILIR

Eğer hayvanı canlı olarak alıp kesim yaptırmıyor sanız o zaman şu detaylara bir göz atalım,

Yumuşak bir et seviyorsanız hayvanın sırt kısmını tercih etmelisiniz Kasabınızdan ‘Antrkot, kontrfile, bonfile’. Bunlar hayvanın en az hareket eden kısımlarıdır ve yumuşaktır. Taze et, bilinenin aksine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır. 
            Etin rengi biraz koyu kırmızı olabilir fakat mor renge yakın olmamalıdır. Mor renkli etleri tercih etmeyin. Ya küspe yemiş bir hayvanın etidir ya da kasabınız o ete su enjekte etmiştir. Ayrıca küsbe ile beslenen bir hayvanın eti normalden daha yağlı olur. Sakın et yağlı diye kaçmayın Etin üzerindeki yağ dokusu ince  ve sık olmalı çünkü yağ zerrecikleri demek  lezzet  demek. Bunlara ‘yazı’ denir. İçinde küçük yağ hücreleri (yazı) oluşmuş etler, genelde merada beslenen doğal hayvanlardan elde edilmiştir. Bol omega-3 içerdiği için ne bu yağlar ne de bu hayvanın sütünden yapılan tereyağı zararlıdır. Ayrıca Etin duruşu toplu olmalı, kendini salmış olmamalı.

            Kıymayı gözünüzün önünde çektirin ve kasabınızdan kıyma makinesinin ağız kısmını temizlemesini isteyin daha önce nasıl bir kıyma çekildiğini bilemezsiniz.
            Kasaptan et alırken eti dövdürmeyin kaliteli bir et asla dövülmez İyi pişmiş seviyorsanız eti ince kestirin
            Tencere ve güveç yemeklerinde Dana Tranç(but kısmı) iyi sonuç verir. Dana budundan çıkan ‘nuar’ kullanmayın. nuar sadece soslu yemeklerde ya da haşlama olarak tüketilebilir. Ayrıca Haşlama yemeklerinde, incik kemiği mükemmel sonuç verir. Çünkü incik kemiği hayvanın hayatı boyunca bütün ağrılığını taşıyan bölge olduğundan kaslı bir yapıya sahiptir ve en yoğun ilik burada vardır. İlik ise, hem lezzet verir hem de yaptığını haşlamanın sosunu koyulaştırır. Fırın yemeklerinde de, dana budundan çıkan ‘nuar’ı tercih edebiliriz.


            Kasap seçimi bu anlattıklarım doğrultusunda en önemli nokta oluyor çünkü hiçbir kasap dükkânında bütün bir hayvanı önünüze getiripte neresinden almak istiyorsunuz diye sormuyor hele büyük marketlerde böyle bir şansınız asla olmuyor. Daha çok para kazanmak adına türlü hileler yapılıyor sağlığımızı tehdit edebilecek türde örn. Kıymaya tavuk sakatatları vb. gibi Çoğu firma ve kasap, kıymanın maliyetini düşürmek için içine büyük oranda soya kıyması koyar. Bu kıyma protein yönünden çok zayıftır. Dikkat……


0 yorum:

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

GÜZEL SÖZLER

Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah,eyvah!

HZ MEVLANA

İzleyiciler

YOUTUBE

TWİTTER