DANA ETİ SEÇİMİ NASIL YAPILIR
Yumuşak bir et seviyorsanız hayvanın sırt kısmını tercih etmelisiniz Kasabınızdan ‘Antrkot, kontrfile,
bonfile’. Bunlar hayvanın en az hareket eden kısımlarıdır ve yumuşaktır. Taze
et, bilinenin aksine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır.
Etin rengi biraz koyu kırmızı olabilir
fakat mor renge yakın olmamalıdır. Mor renkli etleri tercih etmeyin. Ya küspe
yemiş bir hayvanın etidir ya da kasabınız o ete su enjekte etmiştir. Ayrıca
küsbe ile beslenen bir hayvanın eti normalden daha yağlı olur. Sakın et yağlı
diye kaçmayın Etin üzerindeki yağ dokusu ince ve sık olmalı çünkü yağ
zerrecikleri demek lezzet demek. Bunlara ‘yazı’ denir. İçinde küçük
yağ hücreleri (yazı) oluşmuş etler, genelde merada beslenen doğal hayvanlardan
elde edilmiştir. Bol omega-3 içerdiği için ne bu yağlar ne de bu hayvanın
sütünden yapılan tereyağı zararlıdır. Ayrıca Etin duruşu toplu olmalı, kendini
salmış olmamalı.
Kıymayı gözünüzün önünde çektirin ve
kasabınızdan kıyma makinesinin ağız kısmını temizlemesini isteyin daha önce
nasıl bir kıyma çekildiğini bilemezsiniz.
Kasaptan et alırken eti dövdürmeyin kaliteli bir et asla dövülmez İyi pişmiş seviyorsanız eti ince kestirin
Tencere ve güveç yemeklerinde Dana Tranç(but kısmı) iyi sonuç verir. Dana budundan çıkan ‘nuar’ kullanmayın. nuar sadece soslu yemeklerde ya da haşlama olarak tüketilebilir. Ayrıca Haşlama yemeklerinde, incik kemiği mükemmel sonuç verir. Çünkü incik kemiği hayvanın hayatı boyunca bütün ağrılığını taşıyan bölge olduğundan kaslı bir yapıya sahiptir ve en yoğun ilik burada vardır. İlik ise, hem lezzet verir hem de yaptığını haşlamanın sosunu koyulaştırır. Fırın yemeklerinde de, dana budundan çıkan ‘nuar’ı tercih edebiliriz.
Kasaptan et alırken eti dövdürmeyin kaliteli bir et asla dövülmez İyi pişmiş seviyorsanız eti ince kestirin
Tencere ve güveç yemeklerinde Dana Tranç(but kısmı) iyi sonuç verir. Dana budundan çıkan ‘nuar’ kullanmayın. nuar sadece soslu yemeklerde ya da haşlama olarak tüketilebilir. Ayrıca Haşlama yemeklerinde, incik kemiği mükemmel sonuç verir. Çünkü incik kemiği hayvanın hayatı boyunca bütün ağrılığını taşıyan bölge olduğundan kaslı bir yapıya sahiptir ve en yoğun ilik burada vardır. İlik ise, hem lezzet verir hem de yaptığını haşlamanın sosunu koyulaştırır. Fırın yemeklerinde de, dana budundan çıkan ‘nuar’ı tercih edebiliriz.
Kasap
seçimi bu anlattıklarım doğrultusunda en önemli nokta oluyor çünkü hiçbir kasap
dükkânında bütün bir hayvanı önünüze getiripte neresinden almak istiyorsunuz
diye sormuyor hele büyük marketlerde böyle bir şansınız asla olmuyor. Daha çok
para kazanmak adına türlü hileler yapılıyor sağlığımızı tehdit edebilecek türde
örn. Kıymaya tavuk sakatatları vb. gibi Çoğu firma ve kasap, kıymanın
maliyetini düşürmek için içine büyük oranda soya kıyması koyar. Bu kıyma
protein yönünden çok zayıftır. Dikkat……
0 yorum:
Yorum Gönder