Bolu Yöresine Osmanlı akını ilk kez Osman Gazi tarafından
başlatılmıştır. Bolu yöresinin tümüyle fethedilmesi ise Orhan Gazi döneminin
ilk yıllarına rastlar. Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede,
bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre
“BOLU” olarak isimlendirilmiştir. Yıldırım Beyazid'in ölümü ile başlayan
şehzadeler savaşına Bolu, birçok kez sahne oldu. Bolu, Ankara Savaşı sonrası
Timur’un talan ettiği bölgelerin dışında kaldığı gibi, bu tehlike bitinceye
kadar, Osmanlı Devleti’nin 2. kurucusu sayılan Çelebi Mehmet’i de Kızık Yaylasında
barındıran belde olmuştur. Bolu aşçıları ile ünlüdür. Mengen’den yetişen
aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Atatürk’ün aşçısı da
Mengenliydi. Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu kadar diğer
ülkelerde de tanınmaktadır. Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali kültür ve
turizme katkısı açısından büyük önem taşımaktadır.
Bolu’nun fındık şekeri, çikolatası, çam
balı, kaymağı, tereyağı ünlüdür, köpük helvası, Göynük’ün şeker fasulyesi
Seben’in elması, üzümü, Mengen’in peyniri yörenin tadılmaya değer yiyecekleridir.
Aşçıları ile ünlü olması sebebiyle Bolu'da her yemeğin ayrı bir tadı vardır.
İMARET ÇORBASI
KABAKLI GÖZLEME
KALDIRIK DOLMASI
KAŞIK SAPI
MENGEN PİLAVI
KIZILCIK ŞURUBU
SARAY HELVASI
UĞUT TATLISI
0 yorum:
Yorum Gönder