Denizlerimizin bu tatlı balığı genellikle ege ve akdenizde
bulunur. Yeni bir balık türü olan barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya
yakın olan kumlu ve çamurlu deniz diplerinde, az olmakla berebar kayalık
yerlerde yaşar. Genelde 17 ila 20 cm arasında olup nadiren 40 cm ye kadar
çıkar. Kaya barbunyası, kum barbunyası, ot barbunyası ve paşa barbunyası diye
dört çeşiti vardır. Bunların içinde en makbulu kaya barbunyasıdır. Sırtı
kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbununun sırtında hiç gri leke bulunmaz.
Kum ve ot barbunyasında ise sırt gri ile kırmızı renklerin karmaşası
halindedir. Paşa barbununun her iki yanında çeneden kuyruğa doğru sarı bir
şerit bulunur. Tekir ile çok karıştırılan bu balığın en lezzetli zamanı temmuz
ve ekim ayları arasıdır. Bu süre zarfında tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı
çok güzel olur. Tekirden en büyük farklılığı kafasının daha uzun oluşudur.
Tekirin kafası küttür ve çene altında iki sakalı bulunur.Derin su balığı
olduğu için Karadeniz gibi Ege ve Akdeniz'in de barbunyası lezzetli.
Nisan-Mayıs ayları arası en uygun zamanları.
0 yorum:
Yorum Gönder