Gözlerinin
gerisine kayan ağzı ile yivrilmiş burnu ile yakın akrabası sardalyadan
kolaylıkla ayrılır. Gümüş balığıda hamsinin akrabasıdır. Boyu ortalama 12 cm
olup azami 18-20 cm ye kadar büyürler ve çok büyük sürüler halinde gezerler.
Karadeniz hamsisi Azak ve Karadeniz olmak üzere ikiye ayrılır. Azak hamsisinin
burnu daha küttür. Azak denizinde üreyip kışlamak üzere güneye, bizim orta ve
doğru Karadeniz bölgesine inerler; nisan sonunda da kuzeye göç ederler.
Karadeniz hamsisi ise kuzeybatı karadenizde ürer, kışlamak üzere kasımdan
şubata kadar trakya kıyılarına ve marmaraya göç eder. Nisan ayında da
yumurtlamak üzere Karadeniz çıkar. Ayrıca marmara hamsisi denilen yalnız
marmarada çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türüde vardır. Aynı tür
kuzey egede de bulunur. Bu hamsinin sırt rengi daha açıktır. Hamsi özellikle Karadeniz
yöremizin temel gıdası, temel protein kaynağıdır. Fiyatının ucuz olması
nedeniyle çok geniş kitle tarafından tüketilir. Hamsinin hemen her türlü yemeği
yapılır. Izgara, fırın, kağıt kebabı, buğlama, plaki, yahni gibi. Siyah etli
bir balık olamasına rağmen buğlamaya son derece uygundur. Yaz aylarında yağsız
olduğu için ızgara yerine hamsi tava veya buğlaması tercih edilmelidir. Kış aylarında
yakalanan hamsi tuzlanıp saklanır. Buna ançovi tabir edilir. Ayrıca balık yağı
ve balık unu üretiminde de kullanılmaktadır. Aralık-Ocak döneminde Karadeniz'in
hamsisi güzel oluyor.
0 yorum:
Yorum Gönder