Sürüler halinde yaşayan pulsuz siyah etli bir göçmen
balıktır. Sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. Uzunluğu 1 metreye kadar
varır. Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en
lezzetlileri karadeniz ve marmarada avlanılan tipleridir. Karadeniz ve marmara
palamutunda baştan kuyruğa doğru muntazam çizgiler halinde giden, dördü koyu,
üçü açık 7 adet band bulunur. Tam bir Boğaz balığı. Izgarası tavsiye
ediliyor. Büyük sürüler halinde sonbaharda İstanbul Boğazı'ndan güneye
iniyorlar. En lezzetli zamanda eylül başından şubat ortalarına kadar olan
zamandır. Bu mevsimde çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar. Bu nedenle
ızgarası ve fırını tavsiye edilir. Aynı mevsimde yahniside harika olur. Diğer
mevsimlerde tavası yapılabilir. Palamut siyah etli bir balık olduğundan
buğlaması ve çorbası tavsiye edilmez.
Boyuna göre palamut vanozu, kestane palamudu, palamut, zindandelen, torik,
sivri, altıparmak ve peçuta (+65 cm) adlarını alıyor.
PALAMUT YEMEKLERİ
0 yorum:
Yorum Gönder