Karadeniz, Marmara ve Akdeniz suları.
Özellikleri: Yassı vücutlu bir balık. Dipte devamlı sağ tarafına yattığından
gözleri sol taraftadır. Gümüş ve hamsi gibi küçük balıklarla beslenir.
Derisinin üzerinde sert kemiksi düğmeler vardır. Ömrü: 25 yıl kadar. Çeşitleri:
Çivili kalkan (R.maximus), çivisiz kalkan (R.laevis).
Vücudu kalkana benzer Kuma bakan gözsüz tarafı sarımtrak veya beyaz renkte olur. Boyları 60-100 cm kadardır. 8-12 kg gelenleri vardır. Denizlerimizdekiler 3-4 kg ağırlığındadır. Eti beyaz ve Erkeğinin eti daha makbul ve pahalıdır.
Karadeniz’de en çok Samsun ve Sinop civarında avlanır. 3-60 m derinliklerde rastlanır.
Çivisiz kalkan balığında sert çıkıntılar bulunmaz. Boyları 50 cm kadardır. Derisinde, çivilerin yerine siyah lekeler bulunur. 60-70 m derinlikte kumlu diplerde yaşarlar. Etleri çivili kalkan kadar lezzetli değildir. Her mevsimde avlanan kalkan bütün sene boyunca yenebilir. En lezzetli zamanı ocak sonundan mart ortalarına kadardır. Tavası çok güzel olur. Buğlaması ve kağıt kebabı da yapılır.
Vücudu kalkana benzer Kuma bakan gözsüz tarafı sarımtrak veya beyaz renkte olur. Boyları 60-100 cm kadardır. 8-12 kg gelenleri vardır. Denizlerimizdekiler 3-4 kg ağırlığındadır. Eti beyaz ve Erkeğinin eti daha makbul ve pahalıdır.
Karadeniz’de en çok Samsun ve Sinop civarında avlanır. 3-60 m derinliklerde rastlanır.
Çivisiz kalkan balığında sert çıkıntılar bulunmaz. Boyları 50 cm kadardır. Derisinde, çivilerin yerine siyah lekeler bulunur. 60-70 m derinlikte kumlu diplerde yaşarlar. Etleri çivili kalkan kadar lezzetli değildir. Her mevsimde avlanan kalkan bütün sene boyunca yenebilir. En lezzetli zamanı ocak sonundan mart ortalarına kadardır. Tavası çok güzel olur. Buğlaması ve kağıt kebabı da yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder