Vücutları iğ biçiminde ve yandan hafif basıktır. Pulları
oldukça iri olan levreklerin yanları genelde beyaz, alt bölümleri gümüş
renktedir, alt yüzgeçi ise sarımsıdır. En irileri bir metreyi geçebilir.
Ülkemiz denizlerimizde 20 ila 60 cm arasında olabilirler. Bayağı levrek ve
benekli levrek olmak üzere mevcut iki tipi bulunur. Sırtlarındaki çok sayıda
benek ile ayrılırlar. Benekli levrek güney ege ve akdenizde bayağı levrek ise
bütün denizlerimizde görülür.Genelde tek gezen, geceleri avlanan ve oyuklar
arasında süzülürcesine dolaşan bu balığın başlıca besini karides ve yavru
balıklardır. Yıl boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti vardır. En güzel
mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır. Her türlü yemeği yapılan levreğin
buğlaması, fırında kağıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur. Çiftlik levreği için
en uygun dönem Haziran-Temmuz ayları. Ege'deki balık çiftliklerinde
yetiştiriliyor. Izgarası tavsiye ediliyor.
0 yorum:
Yorum Gönder