EN ÇOK BEĞENİLEN YİYECEK,İÇECEK VE TATLILAR

SİYAH TURP VE BAL


Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi sağlanır. Bu ikili sürekli öksürüklerde ve kuru öksürüklerde şifa kaynağı olarak kullanılır. Turpta bulunan antibiyotik özelliği sebebiyle vücutta bulunan enfeksiyonlara karşı savunma amaçlı kullanılır. Bu karışımın kış aylarında sık sık kullanılması gerekir. Kanı temizleme özelliği bulunan bu bitkinin faydaları saymakla bitmez. Siyah turp ile oluşturulacak kür sık sık uygulandığı zaman vücutta bulunan enfeksiyon ve gribal öksürük gibi problemlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Siyah turp bağışıklık sistemini güçlendiren; soğuk algınlığı, öksürük, bademcik iltihabı gibi hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılır.
Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisine sahip olduğundan dolayı kanda bulunan zehirli maddeleri temizler ve idrar söktürür.
Bu bitki romatizmal hastalıklara, kalp ve damar sertliğine oldukça faydalı bir bitkidir.
İçerisinde bulundurduğu ısıtıcı özelliğinden dolayı özellikle de boğaz hastalıklarında oldukça etkili bir tedavi şekli olarak kullanılırken; öksürük gibi problemlerde büyük faydalar sağlar.
Turp içerisinde bulundurduğu maddeler sebebiyle astım hastalarının solunumunu düzenleyici etkiye sahiptir.
Turp bitkisi tüketildiğinde diş etlerinde bulunan kanamaları giderir ve diş etlerini güçlendirerek geri çekilme gibi olayları engeller. salata olarak yenilen siyah turp veya içilen bir bardak turp suyunun insan vücudunu rahatlatarak uyku verdiği kanıtlanmış yararları arasındadır. Aynı zamanda bileşenlerindeki iyot ve kükürt miktarı midenin çalışma performansını olumlu şekilde etkiler. Ancak Turp son derece gaz yapan bir yiyecek olduğu için mide rahatsızlığı yaşayanların dikkatli tüketmelerini öneriliyor.Turp, içerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığada etki eder. Kansızlık sorunu yaşıyorsanız rendelenmiş ufak bir turpu, zeytinyağı ve sirke ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Tadı çok acı geliyorsa içine aynı miktarda havuç da rendeleyebilirsiniz.
Bu yapacağımız uygulama oldukça faydalı olup, yeterli sürede uygulandığı zaman oldukça büyük şifa kaynağı olarak kullanılır.
Sürekli ilaç kullanan hastaların doktor tavsiyesi alarak kullanması her türlü doğal yöntemde olduğu gibi bu yöntemdede tavsiye alınması önemli bir husustur.

Öncelikli olarak yapacağımız bu yöntem sayesinde elde edeceğimiz turpun suyu ile vücutta bulunan kuru öksürük ve grip gibi salgınlardan kurtulmuş oluruz. Bu işlem için turpun kapağını keserek içini bıçak yardımıyla veya kaşık yardımıyla oymak gerekir. Oyduğumuz turpun parçalarını atmayarak salata gibi gıdaların içerisinde değerlendirebiliriz. Siyah turpu oyduktan sonra içerisine bir tatlı kaşığı bal koyarız. Bal yoksa içerisine toz şeker koyarak kestiğimiz turpun kapağını üzerine kapatarak; bir gün bekletiriz.ertesi gün bu balı kaşık ile öksürük olan kişiye yedirebiliriz.Farklı bir yöntem olarak da turp un altını ince bir şekilde delerek ve turpu bardağın içerisine koyarak suyunun süzülmesini sağlayabiliriz. bu suyu öksürük olan kişinin içmesi sağlanır Yaptığımız turpun suyunu aldıktan sonra turpun içerisine tekrar bal koyarak ertesi gün tekrar suyunun çıkmasını sağlarız. Bir turpa iki sefer bu uygulama yaparak kullanabilir. Bu yapacağımız işlemi yedi gün boyunca akşamları bir yemek kaşığı alarak tekrarlayarak uyguladığımız takdirde öksürük olan kişinin öksürüğünde azalmalar gözlenir. Ancak sürekli tekrar eden öksürük için doktor kontrolü gerekir.turp çok güçlü bir bitki olduğundan bebeklerde kullanmak sakıncalı olabilir bunun için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Share:

YUMURTALI PATATES

Hızlı Kahvaltı
Hızlı bir şekilde hazirlanabilecek kahvaltı menüsü
Çocuklarınıza yumurtayı ve kaşarı sevdirmenin değişik bir yolu
Malzemeler:
1- Patates
2- Yumurta
3- Kaşar
4- Tereyağ
5- Tuz
HAZIRLANIŞI:
Patatesleri küp küp  doğruyoruz yumurtayı çırpıyoruz kaşarı dilimliyoruz daha sonra sırası ile tavaya önce patates leri koyup az tereyağı ile kızartıp üzerine yumurtayı döküp pişmesini bekliyoruz üzerine dilimlenmiş kaşarı yerleştiriyoruz ve kapağını kapatıyoruz kısık ateşte kaşar peyniri erdiğinde servise hazır AFİYET OLSUN. . .

Share:

KALKAN

Karadeniz, Marmara ve Akdeniz suları. Özellikleri: Yassı vücutlu bir balık. Dipte devamlı sağ tarafına yattığından gözleri sol taraftadır. Gümüş ve hamsi gibi küçük balıklarla beslenir. Derisinin üzerinde sert kemiksi düğmeler vardır. Ömrü: 25 yıl kadar. Çeşitleri: Çivili kalkan (R.maximus), çivisiz kalkan (R.laevis).
Vücudu kalkana benzer Kuma bakan gözsüz tarafı sarımtrak veya beyaz renkte olur. Boyları 60-100 cm kadardır. 8-12 kg gelenleri vardır. Denizlerimizdekiler 3-4 kg ağırlığındadır. Eti beyaz ve Erkeğinin eti daha makbul ve pahalıdır.
Karadeniz’de en çok Samsun ve Sinop civarında avlanır. 3-60 m derinliklerde rastlanır.
Çivisiz kalkan balığında sert çıkıntılar bulunmaz. Boyları 50 cm kadardır. Derisinde, çivilerin yerine siyah lekeler bulunur. 60-70 m derinlikte kumlu diplerde yaşarlar. Etleri çivili kalkan kadar lezzetli değildir. Her mevsimde avlanan kalkan bütün sene boyunca yenebilir. En lezzetli zamanı ocak sonundan mart ortalarına kadardır. Tavası çok güzel olur. Buğlaması ve kağıt kebabı da yapılır.

Share:

LEVREK

Vücutları iğ biçiminde ve yandan hafif basıktır. Pulları oldukça iri olan levreklerin yanları genelde beyaz, alt bölümleri gümüş renktedir, alt yüzgeçi ise sarımsıdır. En irileri bir metreyi geçebilir. Ülkemiz denizlerimizde 20 ila 60 cm arasında olabilirler. Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere mevcut iki tipi bulunur. Sırtlarındaki çok sayıda benek ile ayrılırlar. Benekli levrek güney ege ve akdenizde bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülür.Genelde tek gezen, geceleri avlanan ve oyuklar arasında süzülürcesine dolaşan bu balığın başlıca besini karides ve yavru balıklardır. Yıl boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti vardır. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır. Her türlü yemeği yapılan levreğin buğlaması, fırında kağıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur. Çiftlik levreği için en uygun dönem Haziran-Temmuz ayları. Ege'deki balık çiftliklerinde yetiştiriliyor. Izgarası tavsiye ediliyor. 

Share:

BARBUNYA

Denizlerimizin bu tatlı balığı genellikle ege ve akdenizde bulunur. Yeni bir balık türü olan barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu deniz diplerinde, az olmakla berebar kayalık yerlerde yaşar. Genelde 17 ila 20 cm arasında olup nadiren 40 cm ye kadar çıkar. Kaya barbunyası, kum barbunyası, ot barbunyası ve paşa barbunyası diye dört çeşiti vardır. Bunların içinde en makbulu kaya barbunyasıdır. Sırtı kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbununun sırtında hiç gri leke bulunmaz. Kum ve ot barbunyasında ise sırt gri ile kırmızı renklerin karmaşası halindedir. Paşa barbununun her iki yanında çeneden kuyruğa doğru sarı bir şerit bulunur. Tekir ile çok karıştırılan bu balığın en lezzetli zamanı temmuz ve ekim ayları arasıdır. Bu süre zarfında tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur. Tekirden en büyük farklılığı kafasının daha uzun oluşudur. Tekirin kafası küttür ve çene altında iki sakalı bulunur.Derin su balığı olduğu için Karadeniz gibi Ege ve Akdeniz'in de barbunyası lezzetli. Nisan-Mayıs ayları arası en uygun zamanları.

Share:

HAMSİ

Gözlerinin gerisine kayan ağzı ile yivrilmiş burnu ile yakın akrabası sardalyadan kolaylıkla ayrılır. Gümüş balığıda hamsinin akrabasıdır. Boyu ortalama 12 cm olup azami 18-20 cm ye kadar büyürler ve çok büyük sürüler halinde gezerler. Karadeniz hamsisi Azak ve Karadeniz olmak üzere ikiye ayrılır. Azak hamsisinin burnu daha küttür. Azak denizinde üreyip kışlamak üzere güneye, bizim orta ve doğru Karadeniz bölgesine inerler; nisan sonunda da kuzeye göç ederler. Karadeniz hamsisi ise kuzeybatı karadenizde ürer, kışlamak üzere kasımdan şubata kadar trakya kıyılarına ve marmaraya göç eder. Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz çıkar. Ayrıca marmara hamsisi denilen yalnız marmarada çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türüde vardır. Aynı tür kuzey egede de bulunur. Bu hamsinin sırt rengi daha açıktır. Hamsi özellikle Karadeniz yöremizin temel gıdası, temel protein kaynağıdır. Fiyatının ucuz olması nedeniyle çok geniş kitle tarafından tüketilir. Hamsinin hemen her türlü yemeği yapılır. Izgara, fırın, kağıt kebabı, buğlama, plaki, yahni gibi. Siyah etli bir balık olamasına rağmen buğlamaya son derece uygundur. Yaz aylarında yağsız olduğu için ızgara yerine hamsi tava veya buğlaması tercih edilmelidir. Kış aylarında yakalanan hamsi tuzlanıp saklanır. Buna ançovi tabir edilir. Ayrıca balık yağı ve balık unu üretiminde de kullanılmaktadır. Aralık-Ocak döneminde Karadeniz'in hamsisi güzel oluyor.


Share:

PALAMUT

Sürüler halinde yaşayan pulsuz siyah etli bir göçmen balıktır. Sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. Uzunluğu 1 metreye kadar varır. Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri karadeniz ve marmarada avlanılan tipleridir. Karadeniz ve marmara palamutunda baştan kuyruğa doğru muntazam çizgiler halinde giden, dördü koyu, üçü açık 7 adet band bulunur. Tam bir Boğaz balığı. Izgarası tavsiye ediliyor. Büyük sürüler halinde sonbaharda İstanbul Boğazı'ndan güneye iniyorlar. En lezzetli zamanda eylül başından şubat ortalarına kadar olan zamandır. Bu mevsimde çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar. Bu nedenle ızgarası ve fırını tavsiye edilir. Aynı mevsimde yahniside harika olur. Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Palamut siyah etli bir balık olduğundan buğlaması ve çorbası tavsiye edilmez.  Boyuna göre palamut vanozu, kestane palamudu, palamut, zindandelen, torik, sivri, altıparmak ve peçuta (+65 cm) adlarını alıyor.


PALAMUT YEMEKLERİ

Share:

LÜFER

Vücutları uzun, sırt yüzgeçleri iki tane, kuyrukları çatallı, ağızları iri, dişleri sivri ve güçlüdür. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür.Sırt tarafı koyu mavi yeşilimtırak, alt tarafı gümüş renginde,yanları daha açık renktir.Uzunlukları 110 cm'ye, ağırlıkları 11, 5 kg'ye ulaşabilir.  Lüferin Ağustos-Kasım ayları arasında yenmesi tavsiye ediliyor. Ülkemizde En lezzetli lüfer İstanbul Boğazı'ndan çıkıyor. En iyi pişirme şekli Yağlı lüferi ızgarada  yapmak lüfer Küçükten büyüğe defne yaprağı, çinekop, kabaçinekop, sarı kanat, lüfer, kabalüfer ve kofana adlarını alıyor.

BAŞLICA LÜFER YEMEKLERİ



Share:

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

GÜZEL SÖZLER

Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah,eyvah!

HZ MEVLANA

İzleyiciler

YOUTUBE

TWİTTER