Gelelim kebabın hazırlanışına;
Öncelikle vazgeçilmez bir unsur olarak
malzemelerin tamamı tokat yöresinde yetişen yerli sebzelerden olması gerekmektedir.
Porsiyon hesabında kişi başına düşen et miktarı 200 gr olarak hesaplanır.(sebzeler
hariç) buda yaklaşık 2 şiş olarak servis edilir.Patlıcan, Domates, biber, sarımsak,
kuzu but ve kuyruk isteğe göre patates ilave edilebilir. Tokat kebabını ekmekle
yemeyi denemeyin tadına varmak istiyorsanız ince lavaş olması gerekmektedir.
Şimdi gelelim yapılışına kebap ocağını
temin ettiğinizi varsayalım kebabın kesinlikle odun ateşinde pişmesi gerekir
kebabın kendi kokusu haricinde başka bir koku sinmemesi gerekir. Kasaptan eti
alırken kuşbaşından biraz büyükçe doğrata bilirsiniz patlıcanları büyüklüğüne
göre (çekirdeksiz olması gerekir) eti kaplayacak şekilde kesip tuzluyoruz. Etlerimize
sadece tuz döküyoruz domatesleri ister bütün olarak şişe takabiliriz istersek
ocağın altındaki tepsiye doğraya biliriz her iki yöntemde de mükemmel sonuç alırsınız.
Sıra geldi şişe yerleştirmeye önce şişe kuyruk yağını takıp ardından eti
ardından patlıcanın kabuksuz tarafı denk gelecek şekilde takıp et ve patlıcan
sıralaması ile devam ediyoruz çok fazla sıkıştırmadan 100 gr et olacak şekilde
şişimizi hazırlıyoruz diğer bütün malzemeleri doğramadan sarımsaklar dahil en
üste kuyruk yağı takarak şişlere karıştırmadan takıyoruz patates isteyenler
için (orijinalinde yok) kabuklarını soyup yuvarlak dilimler halinde isteğe göre
aralarına küçük parça etler takarak ve yine şişin en başına kuyruk takarak
hazırlayabiliriz.
Orijinal kebap ocaklarında yapısı
itibarı ile ateş yanlarda yanar şişler aşağı doğru sallanarak kuyruğun erimesi
ile yavaş yavaş etlerin ve sebzelerin üzerine akarak bir başka deyişle içine
işleyerek pişer. Soba şeklindeki olan ocaklarda malzemeler ateşi görmediği için
haşlanma olasılığı yüksek bu yüzden daha dikkatli olma gerekir yüksek ateşte
sacında ısınacağı göz önüne alınarak pişirmek gerekir.
Servis
aşamasında tabağın altına lavaş sererek ki bunlar kirli ekmek diye adlandırılan
mükemmel tadı oluşturuyor. Üzerine közlenmiş domateslerin kabuklarını soyarak
eziyoruz ve bozmadan patlıcanlı şişleri çekerek közlenmiş biber ve sarımsakları
ekleyip ocağın altındaki tepsiye akan lezzet pınarının suyunu üzerine
gezdirerek sıcak olarak servise sunuyoruz. Patlıcanların içine işleyen et ve
kuyruk yağının lezzeti size eşsiz bir tat yaşamanızı sağlayacaktır. Hem göze
hem damak tadına hitap eden bu lezzeti denemeniz umudu ile hepinize
AFİYET OLSUN.
. .
0 yorum:
Yorum Gönder