EN ÇOK BEĞENİLEN YİYECEK,İÇECEK VE TATLILAR

TOKAT KEBABI

Tokat kebabı adından da anlaşılacağı üzere tokat ilimize has yemeklerden bir tanesi 
 İlimizde yetiştirilen domates, tokat biberi, patlıcan ve kuzu etinden yapılan yaklaşık 3 asırlık lezzet olmakla birlikte Tokat kebabı tescillendi. Yapılan araştırmalarda kökeni 19.yüzyıla kadar dayandığı tarihi tokat evlerindeki özel kebap ocaklarından anlaşılmıştır. Yani orijinal tokat kebabını hazırlamak için öncelikle bu tarz bir kebaba ocağına ihtiyaç vardır. Yöremizde bunu daha kolay hale getirebilmek adına yani her evde bir kebap ocağı bulunması için minyatür boy kebap ocaklarda yapılmıştır; tabii ki orijinalinin yerini hiçbir zaman alamaz ama aynı lezzeti yakalamanız mümkün. 
Gelelim kebabın hazırlanışına;
Öncelikle vazgeçilmez bir unsur olarak malzemelerin tamamı tokat yöresinde yetişen yerli sebzelerden olması gerekmektedir. Porsiyon hesabında kişi başına düşen et miktarı 200 gr olarak hesaplanır.(sebzeler hariç) buda yaklaşık 2 şiş olarak servis edilir.Patlıcan, Domates, biber, sarımsak, kuzu but ve kuyruk isteğe göre patates ilave edilebilir. Tokat kebabını ekmekle yemeyi denemeyin tadına varmak istiyorsanız ince lavaş olması gerekmektedir.

Şimdi gelelim yapılışına kebap ocağını temin ettiğinizi varsayalım kebabın kesinlikle odun ateşinde pişmesi gerekir kebabın kendi kokusu haricinde başka bir koku sinmemesi gerekir. Kasaptan eti alırken kuşbaşından biraz büyükçe doğrata bilirsiniz patlıcanları büyüklüğüne göre (çekirdeksiz olması gerekir) eti kaplayacak şekilde kesip tuzluyoruz. Etlerimize sadece tuz döküyoruz domatesleri ister bütün olarak şişe takabiliriz istersek ocağın altındaki tepsiye doğraya biliriz her iki yöntemde de mükemmel sonuç alırsınız. Sıra geldi şişe yerleştirmeye önce şişe kuyruk yağını takıp ardından eti ardından patlıcanın kabuksuz tarafı denk gelecek şekilde takıp et ve patlıcan sıralaması ile devam ediyoruz çok fazla sıkıştırmadan 100 gr et olacak şekilde şişimizi hazırlıyoruz diğer bütün malzemeleri doğramadan sarımsaklar dahil en üste kuyruk yağı takarak şişlere karıştırmadan takıyoruz patates isteyenler için (orijinalinde yok) kabuklarını soyup yuvarlak dilimler halinde isteğe göre aralarına küçük parça etler takarak ve yine şişin en başına kuyruk takarak hazırlayabiliriz.
Orijinal kebap ocaklarında yapısı itibarı ile ateş yanlarda yanar şişler aşağı doğru sallanarak kuyruğun erimesi ile yavaş yavaş etlerin ve sebzelerin üzerine akarak bir başka deyişle içine işleyerek pişer. Soba şeklindeki olan ocaklarda malzemeler ateşi görmediği için haşlanma olasılığı yüksek bu yüzden daha dikkatli olma gerekir yüksek ateşte sacında ısınacağı göz önüne alınarak pişirmek gerekir.
Servis aşamasında tabağın altına lavaş sererek ki bunlar kirli ekmek diye adlandırılan mükemmel tadı oluşturuyor. Üzerine közlenmiş domateslerin kabuklarını soyarak eziyoruz ve bozmadan patlıcanlı şişleri çekerek közlenmiş biber ve sarımsakları ekleyip ocağın altındaki tepsiye akan lezzet pınarının suyunu üzerine gezdirerek sıcak olarak servise sunuyoruz. Patlıcanların içine işleyen et ve kuyruk yağının lezzeti size eşsiz bir tat yaşamanızı sağlayacaktır. Hem göze hem damak tadına hitap eden bu lezzeti denemeniz umudu ile hepinize
AFİYET OLSUN. . .


Share:

0 yorum:

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

GÜZEL SÖZLER

Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah,eyvah!

HZ MEVLANA

İzleyiciler

YOUTUBE

TWİTTER