Yumurta proteini,
dışarıdan alınması gerekli olan ‘elzem amino asitleri’ yeterli ve dengeli
miktarda içerir. Yumurta sağlıklı yaşam açısından gerekli A, D, E ve B grubu
vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamini önemli oranda içerir.
Protein, vitamin ve
mineral açısından oldukça zengin olan yumurta, özellikle çocukların fiziksel ve
zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşır.
ABD’de bir üniversitede
yapılan araştırmada, kahvaltıda yumurta yemenin vücut yağının kaybedilmesinde
etkili olduğu belirlendi. Yağsız kas kitlesinin korunmasına yardımcı olan
‘lösin’ amino asidinin zengin bir kaynağı olan yumurta, vücut yağının
yakılmasında önemli rol oynuyor.
Yumurta uzun süre
bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır.
Sebzelerin protein miktarı
düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral
açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.
Yumurta tahıl grubundaki
besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde
kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.
Yumurta mutfağın çimento
harcı gibidir. Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak
kullanabiliriz.
Yumurta akı proteinlerinin
fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek
hazırlamada doğal kabartacı olarak tercih edilmektedir.
Yumurta proteinleri ıs ile
katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı
olarak kullanılır.
BU NOKTALARA DİKKAT ETMEYİ
UNUTMAYIN
Buzdolabında bir hafta
bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.
Yumurta satın alınırken;
marketlerde soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
Yumurtanın kabuğu temiz,
düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Çatlak ve kırık
yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip,
bozulur. Mikroorganizmaların üremezi için uygun bir ortam oluşturulurlar.
Ev şartlarında yumurta
buzdolabında (0-50C), çabuk bozulmasını önlemek için alınan orijinal karton
kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu
tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
Yumurta buzdolabında;
peynir, soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır.
Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir
Yumurtaların, iyi kaliteli
olma özelliğini kaybetmeden 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.
Açık sarı renkli yumurta
sarısı bu tavuğun iyi beslenmediğini göstermektedir turuncuya dönük yumurta
sarısı en sağlıklı tavuktan gelmektedir. Uzmanlar serbest dolaşan tavukların
farklı pigmentte besin yemesinin daha mümkün olduğunu ve bu sayede
yumurtalarının sarısının daha renkli olduğunu belirtiyor.
Yumurta tazeliğini
kaybettikçe, kabuğunu soymak kolaylaşır.
YUMURTAYI PİŞİRİRKEN
Yumurtalı yemekler
hazırlanmadan önce ve sonra ellerin, kullanıcak kapların araçların yıkanması
gereklidir.
Çiğ yumurtalar temiz
kaplara kırılmalıdır.
Kullanılacak miktar kadar yumurta
buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır.
Yumurta içeren ve
yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten
fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.
Yumurta içeren bütün
tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür
hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en
çok rastlanılanıdır.
Çiğ yumurtanın beyazındaki
avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak
kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir.
Uzun süre pişirilen
yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu
vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma
yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.
Yumurta beyazı ve
sarısındaki besin öğelerinin tür ve miktarı farklılık göstermektedir
Haşlama önerileri
Rafadan; 2,5-3
dakika
Tam
pişmiş; 6-7 dakika
Büyük boy
TAVUK YUMURTASI
Rafadan;
3,5-4 dakika
Tam
pişmiş; 9-10 dakika
0 yorum:
Yorum Gönder