Asma yaprağı ile özenle hazırlanan etli dolma tokat ilimizin eşsiz
lezzetlerinden biridir. Tokat a has asmalardan özenle seçilen yapraklar
salamura edilip hazır halde satılmaktadır.Yolunuz Tokat a düşerse bu
yapraklardan mutlaka temin etmenizi öneririm.
Şimdi gelelim dolmanın
yapılışına.
MALZEMELER :
·
Salamura yaprak
İç Harcı
·
2 su bardağı pirinç
·
500 gr kıyma
·
2 adet soğan
·
Maydanoz
·
1 tatlı kaşığı karabiber
·
1 tatlı kaşığı pul biber
·
1 domates rendesi
·
Nane isteğe göre
·
1 çay kaşığı kimyon
·
3 yemek kaşığı salça
·
Yarım su bardağı sıvı yağ
·
Limon
·
Tuz
Sosu için
·
Yarım çay bardağı sıvı yağ
·
1 yemek kaşığı salça
·
Karabiber
·
Pul biber
·
Sıcak su
HAZIRLANIŞI:
Salamura asma yapraklarından temin edemiyor isek taze olanları sıcak suda
çok az haşlayarak da etli yaprak sarmamızı hazırlayabiliriz.
İlk önce salamura yapraklarımızı
kaynar suyun içine atıp bekletiyoruz eğer çok sert ise 4 veya 5 dk
kaynatıyoruz. Bir kapta tüm iç malzemelerini karıştırıyoruz Yapraklarımızı süzüp tek
tek alıp mümkün olduğu kadar küçük şekilde sarıyoruz tencerenin
altına yırtık olan yaprakları seriyoruz.
Sos için ayrı bir tavaya yağımızı koyup salçamızı ekleyip kavuruyoruz
üzerine pul biber karabiber koyuyoruz sıcak suyu ekleyip 1-2 dk kaynatıyoruz.
Kaynadıktan sonra tencereye dizdiğimiz sarmaların üzerine
gezdiriyoruz. Yaprakların üzerine çıkacak kadar da sıcak su ekliyoruz Üzerlerine porselen bir tabak ters çeviriyoruz kaynarken açılma ihtimaline karşı.
Tencerenin kapağını kapatıyoruz ve orta ateşte pişirmeye bırakıyoruz.
Sarmalar pişerken suyunu ve yaprakları kontrol ederek pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder